Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (2024)

Wat is een vision board (oftewel dream board / mood board)en hoe kun je er eentje maken? In dit artikel leer je de betekenis van een vision board, hoe je er een maakt en je vindt goede voorbeelden zodat je daarna zelf aan de slag kunt met jouw grote doel!

Inhoud van deze pagina:

Wat is een vision board / doelenbord? De betekenis van een dream board…

Een vision board… Wat is het? Misschien heb je ervan gehoord naar aanleiding van het boek ‘The Secret' en misschien ben je al bezig met het nastreven van je grote droom. Wat heeft een vision board daarmee te maken?

Een Vision Board is een manier om je dromen/doelen in kaart te brengen door letterlijk een moodboard te maken van je doel. Je pakt een mooie canvas en je gaat er mooie afbeeldingen op plakken die als symbool dienen voor jouw doel. Pak er eventueel een printer bij om specifieke afbeeldingen online te vinden en uit te printen voor op je moodboard.

Maak van je leven een meesterwerk.
–Michael Pilarczyk

Het is een krachtige aanvulling op andere activiteiten die je kunt doen om je droom te bereiken, zoals het formuleren van je doel, het bespreken van je doel in een mastermindgroep en het nemen van concrete stappen richting jouw doel.

Neem wat tijdschriften, print wat mooie plaatjes uit die je online vindt en neem een schildersdoek of -karton en je kunt al beginnen.

Waarom zou je een vision board moeten maken?

Het is belangrijk om je te beseffen hoe belangrijk de volgende vraag is: ‘Wat wil ik écht?' Vervolgens is visualisatie de beste manier om deze wens realiteit te maken. Een vision board is daar een instrument voor.

Als je dingen visueel maakt, werkt het krachtig in het manifesteren van je dromen (doelen). Door een vision board te maken, ben je jouw toekomst aan het ‘scheppen.' Je bent je aan het focussen op wat er is, ook al ligt het eigenlijk nog in de toekomst! Doordat je gelooft dat het er nu al is, ga je het aantrekken. Je focust je hierdoor namelijk niet op wat er niet is (en wat je energie dus naar beneden haalt) maar op wat je wil (wat je energie omhoog brengt). Dat maakt het ook meteen zo leuk!

Laten we naar de verschillende krachten kijken die ervoor zorgen dat je doel uit gaat komen dankzij het maken van een dream board…

Kracht 1: ‘Het leven' zal zich zodanig gaan ontvouwen zodat je doel bereikt kán worden

Spreek je jouw doel uit, dan zal het naar je toe komen, mits je het verwacht en positief bent.Dit is de wet van aantrekking.Het leven zal je de kansen gewoon op een presenteerblaadje gaan geven.

Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?

Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet:Hier met blogkorting en gratis verzending.

Ontvang Jouw NLP Doe-Boek met korting

Kracht 2: Je onderbewustzijn is dankzij het vision board erop geprogrammeerd om de kansen in te koppen

Dat presenteerblaadje zal je wel gaan moeten herkennen… Anders gaan de kansen alsnog aan je neus voorbij. Door een vision board te maken, programmeer je je onderbewustzijn, die onvermoeid voor jou zal gaan werken om de juiste kansen in het leven te herkennen en aan te grijpen om het doel waar te maken. Dit gebeurt mede dankzij de kracht van selectieve perceptie.

Kracht 3: Je (onderbewuste) brein reageert goed op visuele stimulatie

“Een plaatje zegt meer dan 1.000 woorden.” Dat is des te meer waar voor het programmeren van je onderbewustzijn!

Hoe maak je jouw vision board? Stappenplan!

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (2)

Stap 1 – Bedenk wat je écht heel graag wil bereiken

Ga je in een speciale workshop of met vrienden ‘gezellig' een dream board maken? Dit is niet zomaar een middagje gezellig knutselen!Maak er je levenswerk van. Daarmee bedoel ik niet dat je het moodboard perfect mooi moet maken. Die mag namelijk ‘lelijk' zijn. Ik bedoel dat je inhoudelijk met je grootste wensen aan de slag moet gaan.

Hierna lezen: Tijd is kostbaar: je verspilt het nooit meer na het lezen van dit artikel

Wat is nou het nut van het maken van een doelenbord als het voor jou niet zo belangrijk is om te bereiken wat je erop gaat zetten? Ja, dan is het gewoon een middagje gezellig knutselen…

Stap 2 – Begin met schrijven

Voordat we het daadwerkelijke doelenbord gaan maken, beginnen we met schrijven. Wat schijf je dan? Je doel! Gebruik eventueel de stappen voor het opstellen van een doel. Zorg er ook voor dat je op dag-niveau werkt, dus dat jejouw ideale toekomstige dag van minuut tot minuut opschrijft.

Stap 3 – Verzamel beelden en plak ze op een stuk stevig papier

Vind afbeeldingen die een vertegenwoordiging en symbolisering zijn van de ervaringen, gevoelens, en bezittingen die je graag wilt aantrekken in je leven. Kies ook een mooie foto van jezelf. Plaats ze vervolgens op je doelenbord.

Je kunt er eventueel steekwoorden bij zetten, maar geen hele zinnen en paragrafen. Als je korte zinnetjes plaatst, gebruik dan de tegenwoordige tijd: je hebt of doet het al. Dus niet: ‘Daar ga ik wonen', maar wel: ‘Hier woon ik.'

Stap 4 – Zet je vision board ergens waar je het vaak ziet óf berg het op…

Het maakt niet uit wat je hierna met je vision board doet. Als je hem eenmaal hebt gemaakt, is het al ‘het universum ingestuurd'. Je kunt hem dus prima ergens uit het zicht zetten en het zal nog steeds gaan werken. Ook is het prima om het ergens op te hangen zodat je het juist wel vaak gaat zien.

Stap 5 – Herzie ieder jaar jouw vision board

Keer ieder jaar terug naar je doelenbord voor een nieuwe langetermijnsessie. Hoe verrassend ver ben je al geraakt met je droom? Ga je je doelen updaten? Erken hoeveel er in beweging is geraakt in je leven.

Gebruik onderstaande tips voor jouw vision board

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (3)

Tip 1 – Bekijk Pinterest voor inspiratie

Denk ook eens aan websites als Pinterest, Google of Instagram om inspirerende plaatjes of woorden vandaan te plukken.

Tip 2 – Plaats ook een plaatje van jezelf erin

Bijvoorbeeld van een moment waarop je gelukkig was.

Tip 3 – Maak een mix van beeld en tekst

Zorg ook voor je favoriete quotes, affirmaties en gedachten. Of gewoon mooie woorden/waarden zoals liefde, plezier, kracht en schoonheid.

Tip 4 – Wees kieskeurig met wat je erop plaatst

Weet je waarom zo veel mensen niet succesvol zijn? Omdat ze te veel willen, en dat is ook heel logisch! Als je bijvoorbeeld goed wil worden in 7 verschillende sporten en dus in een week iedere dag aan een andere sport besteedt, zal je ongetwijfeld erg goed worden in al die sporten, máár… wil je op topniveau raken, dan is daar écht voor nodig dat je een focus kiest (‘The One Thing') en dat iedere dag gaat doen. Dat doen namelijk maar heel weinig mensen!

Hierna lezen: SMART Doelen Stappenplan: Zo Formuleren [Voorbeelden]

Heb maximaal 4 grote doelen/levensgebieden in je leven. Bijvoorbeeld de gebieden: Carrière, Relatie, Spiritualiteit en Familie.

Tip 5 – Maak eventueel voor ieder levensgebied / doel een apart vision board

Misschien wil je meerdere doelenborden maken: voor ieder doel / levensgebied eenjte. Het is ook prima om alles op één plek te maken. Dan deel je je bord op in verschillende delen zodat al je levensgebieden erop passen. Bijvoorbeeld:

 • Een kwart van je doelenbord is toegewijd aan je gezondheidsdoel
 • Een kwart van je doelenbord is toegewijd aan je carrièredoel
 • Een kwart van je doelenbord is toegewijd aan je familiedoel
 • Een kwart van je doelenbord is toegewijd aan je persoonlijke ontwikkeling

Ook is het prima om aparte dream bords te maken voor ieder levensgebied.

Tip 6 – Vier je successen

Hoe meer je jouw successen erkent, hoe meer je er zal gaan krijgen. Zo werkt de wet van aantrekking! Breng jezelf op een positieve frequentie en je zal daardoor andere dingen kunnen ontvangen die zich op een positieve frequentie bevinden

Tip 7 – Maak naast een fysiek plaatje van je doel (vision board) ook een plaatje in je hoofd!

Visualiseer je doel ook mentaal. Een extra bonus!

Tip 8 – Stel je moodboard ook in als bureaubladachtergrond op je computer en mobiel

Waarschijnlijk ontgrendel je je telefoon dagelijks. Je krijgt dus dagelijks de kans om jouw focus bloot te stellen aan je eigen doelen via dat ontgrendelscherm. Pak deze kans dus zeker ook!

Voorbeelden van vision boards

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (4)

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (5) Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (6)

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (7)

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (8)

Ook geven onderstaande boeken je een goede start om te beginnen met jouw vision board. Voor meer inspiratie: kijk eens rond op Pinterest.

Succes met jouw vision board

Test het zelf uit en geniet van het manifestatieproces! Kijk trouwens ook eens naar dit mega-uitgebreid en compleet stappenplan voor de wet van aantrekking. Succes!

Gerelateerd: lees verder...

 • Visualisatie oefeningen - Leer visualisatie-vaardigheden [Incl. oefeningen]
 • Tijd is kostbaar: je verspilt het nooit meer na het lezen van dit artikel
 • Wat wil ik met mijn leven? (Ik weet niet wat ik wil) [8 tips]
 • Bizar: Gedachten Worden Werkelijkheid [De Kracht Van Gedachten]
 • Intentie zetten: hoe zet je intenties voor activiteiten? [Voorbeelden]
 • Dromen Waarmaken? Zo Komt Je Droom 100% Uit [33 Slimme Tips]
 • Neuro Associative Conditioning / Dickens-Techniek / Leverage [Pijn-Plezier-Principe]
 • De Kubus: Doe Deze Psychologische Test

Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je

Nooit meer een saaie suffe grijze muis zijn?
7 NLP-tips & life hacks voor een kick-ass leven!
Direct in je mail en iedere week nieuwe gratis NLP-tools. En ik houd ook niet van spam 🙂 Je kunt je altijd uitschrijven.

Hierna lezen: Successen Vieren, Hoe? (Bijvoorbeeld Op Het Werk) [26 Tips]

Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist:

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Een vision board, ook wel bekend als een dream board of mood board, is een visuele weergave van je doelen en dromen. Het is een manier om je wensen en verlangens in kaart te brengen door middel van afbeeldingen, woorden en symbolen die betekenis hebben voor jouw doelen. Het maken van een vision board kan je helpen bij het visualiseren en manifesteren van je doelen.

Een vision board is een krachtig instrument omdat het je onderbewustzijn programmeert en je helpt je te focussen op wat je wilt bereiken. Door regelmatig naar je vision board te kijken, herinner je jezelf aan je doelen en blijf je gemotiveerd om actie te ondernemen om ze te bereiken.

Het proces van het maken van een vision board is eenvoudig. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

Stap 1 - Bedenk wat je écht heel graag wilt bereiken: Denk na over je diepste verlangens en doelen. Wat wil je echt in je leven bereiken? Schrijf deze doelen op en maak ze zo specifiek mogelijk.

Stap 2 - Begin met schrijven: Schrijf je doelen op een stuk papier. Gebruik de tegenwoordige tijd en beschrijf je doelen alsof ze al bereikt zijn. Dit helpt je onderbewustzijn te programmeren en je te laten geloven dat je doelen al werkelijkheid zijn.

Stap 3 - Verzamel beelden en plak ze op een stuk stevig papier: Zoek afbeeldingen, foto's en symbolen die je doelen en verlangens vertegenwoordigen. Dit kunnen foto's zijn van plaatsen waar je naartoe wilt reizen, afbeeldingen van een gezonde levensstijl, succesvolle mensen die je bewondert, enzovoort. Plak deze afbeeldingen op een stuk stevig papier of een canvas.

Stap 4 - Zet je vision board ergens waar je het vaak ziet óf berg het op: Plaats je vision board op een plek waar je het dagelijks kunt zien, zoals aan de muur in je slaapkamer of op je werkplek. Dit zal je helpen om regelmatig aan je doelen te denken en je te motiveren om actie te ondernemen. Als je het liever niet zichtbaar hebt, kun je het ook veilig opbergen, wetende dat het universum al op de hoogte is van je doelen.

Stap 5 - Herzie ieder jaar jouw vision board: Elk jaar kun je je vision board herzien en updaten. Kijk naar wat je al hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken. Pas je vision board aan om je nieuwe doelen en verlangens weer te geven.

Hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken bij het maken van je vision board:

- Bekijk Pinterest voor inspiratie: Pinterest is een geweldige bron van inspiratie voor het vinden van afbeeldingen en ideeën voor je vision board.

- Plaats ook een plaatje van jezelf erin: Voeg een foto van jezelf toe aan je vision board om jezelf te visualiseren als de persoon die je wilt zijn.

- Maak een mix van beeld en tekst: Gebruik zowel afbeeldingen als woorden om je doelen en verlangens weer te geven. Je kunt quotes, affirmaties en inspirerende woorden toevoegen.

- Wees kieskeurig met wat je erop plaatst: Kies afbeeldingen en woorden die echt resoneren met jouw doelen en verlangens. Wees selectief en kies alleen de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

- Maak eventueel voor ieder levensgebied / doel een apart vision board: Als je meerdere doelen hebt in verschillende levensgebieden, overweeg dan om aparte vision boards te maken voor elk doel of levensgebied. Dit helpt je om je focus scherp te houden.

- Vier je successen: Vergeet niet om je successen te vieren en jezelf te belonen wanneer je een doel bereikt. Dit zal je motiveren om door te gaan en nieuwe doelen te stellen.

- Maak naast een fysiek plaatje van je doel (vision board) ook een plaatje in je hoofd!: Visualiseer je doelen en verlangens ook mentaal. Stel je levendig voor hoe het voelt om je doelen te bereiken.

- Stel je moodboard ook in als bureaubladachtergrond op je computer en mobiel: Gebruik je vision board als bureaubladachtergrond op je computer en mobiele telefoon. Op deze manier wordt je dagelijks herinnerd aan je doelen.

Met deze stappen en tips kun je je eigen vision board maken en beginnen met het visualiseren en manifesteren van je doelen. Veel succes met het creëren van jouw vision board!

Vision Board Maken: Voorbeelden & Tips [Stappenplan] [Moodboard] - #1 Kennisbank (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6614

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.